Åsgården byggdes 1918 av C G Werner. Han innehade Lyrestads diversehandel och hamnkontor. 1902 anlade Werner Lyrestads ångsåg invid kanalen. Åsgården har liggtimmer i väggarna och det sägs att Werner lät bygga sin bostad av det absolut bästa virket från sågen.
Tidigt, redan på 1920-talet, inrymdes Skaraborgsbanken i Åsgården östra del. Den fanns kvar ända till 1984.
I början av 30-talet drabbade den stora depressionen även Lyrestad och Werner med familj fick lämna Åsgården och en storbonde förvärvade fastigheten.
1932 blev Åsgården pensionat. Första innehavare var Hulda Karlsson, som tidigare drivit liknande rörelse i en närbelägen mindre fastighet. Hulda fick härmed rymliga lokaler, som medgav en allsidig verksamhet såsom bageri, café, matservering, festvåning, rum för resande och sammanträdeslokaler.
Efter den legendariska Huldas 13 år på Åsgården kom och gick ett femtontal entreprenörer. Några drev Åsgården bara något år andra upp till 9 år. Alla har haft sina specialiteter och inriktningar.
Åsgården har tjänat bygden i glädje och sorg och varit en samlingspunkt för bygdens ungdom, föreningar, sammanslutningar etc. Med andra ord: en plats som så väl behövdes på orten.
Fram till 3 september 1967, då högertrafiken infördes, gick gamla riks 6:an alldeles utanför stugknuten och lockade in en del bilister på en bit mat.
Varefter ”alla” blev bilburna och mer rörliga har kundunderlaget betraktats som otillräckligt för dagligt öppethållande. Åsgården har sedan 1970-talet endast hållits öppet för bokade övernattningar och sällskap.
Turismen längs Göta kanal tog vid och är nu den dominerande verksamheten.
De flesta cyklar eller vandrar längs kanalen. Många stannar flera nätter och har Åsgården som bas för dagsutflykter till exempel Kinnekulle och Tiveden.
Under perioden 1970-1998 ägdes fastigheten av kommunen, som i början 90-talet genomförde en omfattande renovering och bl a installerade en hiss.
På försommaren 2004 bokade Eivor och Björn in sig på Åsgården. De hade cyklat längs Göta kanal på östgöta sidan och ville uppleva även västgöta sidan. Då de begav sig från Västerås för denna lilla semestertripp anade de inte att deras liv skulle förändras radikalt! De hade då jobbat många år på ABB, skaffat villa och haft turen att få två fina barn. Livet flöt på, barnen hade flyttat hemifrån och pensionen närmade sig. I det läget kom de till Åsgården och fick se att huset var till salu.
Från 2005 drivs Åsgården av Eivor och Björn, som i och med övertagandet utökade hotelldelen. Alla sju rummen har numera dusch och WC. Renovering och reparationer sker varje år i den takt ekonomin tillåter.
Numera efter 20 år på Åsgården kan de glädja sig åt att ha en verksamhet, som verkar uppskattas av många inte minst nostalgiker. Pensionatsandan och den personliga servicen ger hemkänsla. De återkommande gästerna och nya gäster, som rekommenderas av tidigare gäster, tar de som ett kvitto på att de gör något bra.